האגודה למלחמה בסרטן מפרסמת היום (ראשון) רשימה של המלצות לציבור לחג החנוכה, ובכלל זה עובדות המצביעות על קשר בין בישול, טיגון או אפייה של מוצרי מזון מסוימים בטמפרטורה גבוהה לבין סרטן.

האגודה ממליצה לציבור להעדיף אפיה על פני טיגון במהלך החנוכה ושימוש בטמפרטורה בינונית על פני גבוהה, ובתוך כך:

להימנע ככל האפשר מהכנת סופגניות ולביבות באמצעות טיגון ולהעדיף לאפות אותן, בחום של 170 מעלות.

אם בכל זאת מחליטים לטגן סופגניות ולביבות בשמן, רצוי מאוד להקטין את גודלן על מנת להפחית את הכמות בכל יחידה ולוודא שחום השמן בינוני.

בכל מקרה בטיגון או אפיה, חשוב מאוד לא להשחים את הלביבות והסופגניות מכיוון שאז נוצר החומר הכימי הנקרא אקרילאמיד אשר חשוד כמגביר את הסיכון לסרטן.

הכנת צ'יפס. צילום: רויטרס

 

לחובבי הצ'יפס – מומלץ להעדיף בהיר על פני מושחם.

אקרילאמיד הוא חומר כימי המצוי במזון העובר טיגון או אפייה בטמפרטורות גבוהות (מעל 120 מעלות צלזיוס), בייחוד במזונות המכילים עמילנים בריכוז גבוה, לרבות תפוחי אדמה ומוצריהם כגון צ'יפס, דגנים ומאפים, דגני בוקר, לחם, טוסט, קרקרים, וופלים ועוגיות ואף קפה. אקרילאמיד הוא גם אחד החומרים הנפלטים במהלך עישון סיגריות.

מיותר לציין, כי במהלך כל השנה מומלץ לאמץ אורח חיים בריא, הכולל תזונה מאוזנת, הימנעות מהשמנה, פעילות גופנית והימנעות מעישון.

לינור בר-אל

לינור בר-אל